Φ:s nationsguide

Ååååh hallåååå Reccen, väldigt bra att ha hittat till Φ’s magniΦka guide! Häng med på denna owlstanding resa genom de 13 nationer som Φnns i Uppsala. Φ Rekåmmenderar starkt att vara medlem i minst en nation då Reccens naturfenomenala möjligheter kommer bli oändliga.På nation kommer Reccen få möjlighet till att köpa billig mat och dryck, partaja många dagar i veckan och träffa andra Reccar från andra campus. Φ tipsar även om att engagera sig i nationer. Många nationer har bostäder och stipendier att söka. På varje nations hemsida Φnns ännu mer fenomenal information för Reccen att ta del av.Till en början har inte valet av nation(er) speciellt stor inverkan på Reccens kommande studentliv, eftersom ett medlemskap i en av dem ger en flaxig access till allihopa. Skulle Reccen sedan upptäcka att åh vilken kowlabalik, fel nation har valts av odeΦnierad anledning, kan Reccen byta inom en rimlig tidsrymd.

Gotlands Nation

Gotland är en av de minsta nationerna i hela Uppsala, och beΦnner sig ju på den grodkända sidan av ån. Är man liten vet Φ att man måste vara snäll, därför hänvisar Φ till Gotlands då Gotlands tar väl hand om sina medlemmar och skapar en härlig gemenskap. Något så mustigt som att engagera sig går frogtastiskt bra att göra på Gotlands som har många olika ämbetsposter och andra nämnder att vara med i. Att jobba i Φket, puben eller på uthyrningar och klubbar Rekåmmenderas. Φ tipsar om att i Bettys Pub kan Reccen avnjuta hamburgare. Därutöver serveras även grodeligoda pommes och olika sallader, samt drycker från Gotland, som Gotlands själva kör upp när de kan eftersom det inte levereras till fastlandet. Reccen kan således med fördel komma förbi om Reccen vill ha god mat, gotländska drycker eller kanske bara vill spela en match biljard.

Gotlands har även ca. 50 boenden, både korridorsrum i nationshuset och lägenheter vid Observatoriet i Ekonomikumparken. Idrottsföreningen ser till att Reccen håller sig i form och sedan erbjuds hoppedundriga aktiviteter såsom matlagningskurser, livebandspubar till språkcafeér och körsång.

Hemsida: www.gotlandsnation.se/  

Gästrike - Hälsingland nation

GH nation återΦnns i ett GHult hus från 1880-talet på Trädgårdsgatan 9 med en uppskattad trädgård & uteservering på dess baksida. Hos GH hittas såklart allt Reccen behöver, speciellt om det behövs pluggas. Varje dag mellan kl. 10-17 har GH studieplatser öppna där studierna kan vårdas ömt, liksom den öppna gemenskapen där alla är välkomna. Φ vet även att GH erbjuder bibliotek och puben Ghuben. GH satsar mycket på mat och dryck och därför kan Reccen gå till Ghuben och införskaffa sig godtycklig sådan, speciellt något från GH:s stora ölutbud, med närmare sagt 170 ölsorter. För pannkaksfantasten Φnns på lördagar en pannkaksbar vars meny ändras från år till år med olika saker att prova på. Hur frogtastiskt!

Skulle Reccen vilja bli medlem i godtycklig förening har GH ett flertal sådana. Φ vet nämligen att GH, förutom ett utmärkt mat- och dryckesutbud, även har flertalet kulturföreningar. Exempel på dessa är blandkören GH-kören eller sportföreningen GHIF som anordnar bl.a. yoga, löpning, ultimate frisbee m.m. löpande men också specialevent som undervattenrugby, skogsövernattningar och klättring. Här Φnns också spexgruppen ScenGHångarna, spelföreningen GHame society, och smakprovningsföreningen Oenologiska som provar allting från öl, likörer och vin till passande tillbehör.

Hemsida: www.ghnation.se

Göteborgs nation

Göteborgs nation har i mer än 350 år varit en naturlig samlingsplats för uppsalastudenter som vill berika sin vardag. Φ vet att människorna på Göteborgs Nation arbetar mycket för sina medlemmar och på grund av att Göteborgs är en mindre nation är alla en stor familj med stark gemenskap. I puben Glenn’s Kök och Bar kan man träffa likasinnade skämtare, nya vänner eller god mat och dryck (Psst Ryktet säger att Sloppy Glenn är stans Pulled Pork-burgare och att Göteborgs är den enda nationen i stan som har Pripps!). På tisdagar erbjuds ett prestigefyllt pubquiz med olika frogtastiskt coola teman och under torsdagskvällarna kan man, så fort restriktionerna tillåter, deMolera loss tillsammans med kompisarna under karaoken.

Fräcka tjejer kan med fördel gå med i Göteborgs Guldkör som sjunger både starkt och svängigt! Vill man hellre spela musik eller sjunga i band är Göteborgs Nations band Varvet givet. Letar Reccen istället bostad så återΦnns här 42 enkelrum med eget kök och badrum som fördelas på nationens medlemmar enligt ett hoppfullt system. Φ Rekåmmenderar att om Reccen vill skaffa sig fördelaktig förtur till dessa kan Reccen engagera sig på nationen.

På Göteborgs återΦnns studieplatser i biblioteket och klubb ordnas i vanliga fall ungefär en gång i månaden, vem vet kanske får ni tillfälle att besöka Svartklubben eller Klubb Konkret när tiderna tillåter? Våren på Göteborgs kännetecknas av Supermegamimosabrunchen, en brunch med färg, musik och mimosor som räknas som startskottet för Valborg. Men Göteborgs stora stolthet är den kanske mesta, bästa, hoppedundriga festen som äger rum den 1 maj varje år: Räkan. "Valborg är bara en förfest".

Hemsida: www.goteborgsnation.se/

Kalmars Nation

Kalmar nation är nationen där det kreativa möter det studentikosa i ett frodigt studentliv. Φ vet att Kalmars är nationen med det stora hjärtat och det viktigaste är att på Kalmars har Reccen alltid kul! Även om Kalmars kanske inte är en av de allra största nationerna så är det tillräckligt många för att det ska skaka i väggarna när det dansas i takt på dansgolvet, men tillräckligt få för att man enkelt ska kunna lära känna den man råkat spilla en drink på. Frogtastiskt! Φ vet att detta gör det lätt att bli en del av gemenskapen samtidigt som det Φnns gott om andra aktiva medlemmar att lära känna.

Vårt nationshus på Svartmangatan 3 erbjuder Reccen studieplatser med fritt wi-Φ under veckans alla dagar. I Kalmars festsal hålles storslagna och traditionella gasquer och baler med sång, mat och dryck. Φ Rekåmenderar att INTE missa kroppkakeätartävlingen på Kroppkakegasquen eller den spexiga balen Ostkakegillet som anordnas av den mystiska Ostkakeorden. I vår källare huserar Kalmars Uppsalas mysigaste pub, pub Kronan, som har öppet alla dagar i veckan förutom söndagar, med ett välsorterat brädspelsbibliotek tillgängligt. På sommaren öppnar Kalmars upp den härliga trädgårdspub Mindre Alvaret, där Reccen i nationens frodiga trädgård kan njuta av solen eller svalka sig i skuggan av äppelträd.

Kalmar nation har även studentbostäder som är uppdelade i två bostadsstiftelser: Bortom Bullret och Rackarnäbbet och de ligger i direkt anslutning till nationshuset, mitt i centrala Uppsala! På Bortom Bullret Φnns ett stort antal enkelrum, där man delar kök men har sin egen toalett och dusch, samt dubbletter och tripletter. I kulturkvarteren på Övre Slottsgatan 15-19 (i backen ovanför nationshuset) ligger Rackarnäbbets historiska lägenheter i renoverade trähus från 1600- till 1800-talet. Kanske låter detta intressant för Reccen?

På nationen varvas Livespelningar med open-mic kvällar och exklusiva klubbar. Kalmars medlemmar erbjuds ett rikligt utbud av aktiviteter att förgylla sin fritid med, så som blandbandscirkel, fotogrupp, teater, målargrupp, kör, innebandy, yoga, syjunta, spex med mera och en mängd olika stipendier att söka!

Hemsida: www.kalmarnation.se/

Södermanlands - Nerikes nation

Snerikes är Nordens äldsta nation och grundades redan år 1595. Φ, och alla studenter i Uppsala, vet att tisdagar betyder klubb och 01-släpp på Snerikes (om restriktionerna tillåter)! Nationen arrangerar populära gasquer och baler så som revolutionsgasquen (för att Φra franska revolutionen), luciagasque (alltid på lucia-aftonen), vårbal och majmiddag. Majmiddagen avslutas traditionsenligt med kottkrig på Polacksområdet.

Om Reccen älskar studentliv Φnns det många sätt att engagera sig på nationen i en av världens mest frogtastiska studentstäder. Det Φnns flertalet föreningar att delta i, exempelvis idrottsföreningen IF Trikadien som gör allt från att spela fotboll till att öva Beerpong, men också möjligheten att jobba i baren och skaka drinkar, arbeta med marknadsföring eller servera brunch på helgerna. Snerikes har omkring 500 studentbostäder, ofta med kort kö. För att bli medlem behöver Reccen ha koppling till Södermanland eller Närke. Det innebär att Reccen eller Reccens släkt måste ha bott/arbetat/på annat sätt ha någon Φnurlig koppling till något av landskapen.

Hemsida: www.snerikes.se/

Smålands nation

På Smålands Φnns det inte bara folk med sjungande dialekt utan även pub, klubb och omfattande stipendier i överflöd. Smålands är en familjär nation där alla är välkomna, ungefär som ett andra hem. Hit kan Reccen komma för att träffa nya människor, sitta och plugga eller helt enkelt bara hänga. Smålands har flertalet bostäder, både korridorsrum och lägenheter i anslutning till nationen. I puben Hyttan serveras burgare med dagsfärskt bröd, på Fredagslyxen kan det intagas snittar och bubbel från snittbaren som håller öppet då och vill Reccen förlänga härligheten Rekåmmenderar Φ att passa på att ta en lördagsΦka. Smålands är en plats där Reccen kan knyta kontakter, umgås, idrotta, gå på konserter, fotbollsmatcher och pubar tillsammans med andra Reccar.

Är Reccen sugen på en förening att hänga med erbjuder Smålands både schack, idrott, körer och spex. Smålands har sin orkester Glasblåsarna, damkören Linnea, blandkören Smålands Nations Vokalensemble, Yoga på tisdagar, Latin Dance night på torsdagar, samt onsdagsquiz och bokcirkel varannan onsdag. Trösklarna är låga - kliv över och kom in!

Hemsida: www.smalands.nu/

Norrlands nation

Φ vet att Norrlands nation har absolut flest sociala och kreativa föreningar av Uppsalas samtliga nationer tack vare sin stora storlek. Norrlands har sociala föreningar vilka härstammar från deras norrländska upptagningsområden, körer, en spexgrupp och tre orkestrar för den kreativa Reccen. Norrlands erbjuder även en idrottsförening och fler dam- och herrföreningar. Många alldeles frog-Φ-tastiska funktionärer, ser till att nationen sköts på bästa sätt och håller nationen öppet varje dag i veckan. Vill Reccen engagera sig är Norrlands ett fenomenalt tips, allt ifrån nationens tidning till klubbteknik och många andra möjligheter Φnns för den nyΦkne Reccen.

Norrlands har både café och krog på veckobasis. Φ tipsar om smörgåstårtan som serveras som specialitet i Majs café på lördagar. Vill Reccen ha något annat har Orvars krog något för alla magar och möjlighet för dartbattle. Med sin härliga atmosfär har Orvar blivit en central plats för många studenter under sin tid här i Uppsala.

Ser det ut som att Reccen kommer behöva bo på gatan under studietiden för att Reccen glömde att ställa sig i bostadskö? Ingen förtvivlan, Norrlands har såväl studentrum som större lägenheter.

Hemsida: www.norrlandsnation.se/

Stockholms nation

Stockholms nation grundades år 1649 och är en av de största studentnationerna i Uppsala. Stockholms nation, eller Stocken som Φ och Uppsalas alla studenter brukar kalla den, anordnar baler, gasquer, fester och många andra evenemang. Nationen är idag främst känd för sin legandariska torsdagsklubb, sin sprillans nya bistropub Bakfickan och för det årliga Marsspexet. Φ Rekåmmenderar att ta en tur förbi frukosten, cafét eller puben med Reccens nyfunna klasskamrater.

Reccen kan också gå med i en av Stockens grupper för sång eller dans. Att engagera sig på nationen går superbra ihop med Reccens studier och påstås vara både givande, skrattfyllt och ge vänner för livet. På torsdagar kan Reccen börja kvällen med att äta middag på nationsrestaurangen för att sedan fortsätta med en helkväll på ett av dansgolven under Torsdagsklubben, som är Sveriges största studentklubb.

Stocken är tänkt att vara som Reccens vardagsrum, en plats att trivas på, fast här ett som delas med några tusen andra. Föredrar Reccen ett eget vardagsrum erbjuder Stockholms nation även både studentrum och lägenheter vid området Studentvägen.

Hemsida: www.stockholmsnation.se

Uplands nation

Φ tänkte nu presentera, Uplands nation som är en av de medelstora nationerna. Uplands erbjuder pub sex dagar i veckan med ett stort utbud av dryck. Dessutom har Uplands ett café under veckorna där man kan köpa lunch och Φka och studieplatser finns i festsalen. Φnomenalt!

Utöver det har Uplands också ett stort engagemang för kultur där deras kulturnämnd bidrar mycket, Uplands orkester Wijkmanska Blecket som är öppen för alla, två nationskörer samt en spelförening. Något Uplands är mycket stolta över är också deras alternativt julΦrande Jul på nationen. Det har varit en tradition sedan 1969 att slå upp dörrarna under julafton och juldagen för ett helt gratis julΦrande som är öppet för alla.

Φ vet att Uplands kan lära ut spännande sporter som tre slag och ränna, framför allt under vårΦrandet. Bostadsbeståndet är ganska blygsamt med 55 bostäder totalt som det dock aldrig brukar vara kö till. Som medlem i Uplands får man också möjlighet att söka något av våra stipendier. Uplands är den öppna och välkomna nationen som strävar efter att alla ska få just en sån upplevelse när de kommer hit!

Hemsida: www.uplandsnation.se/

Värmlands nation

Att vara värmlänning har inget med geograΦsk härkomst att göra, det handlar om ett sinnestillstånd, det vet Φ. Värmlänningarna är en samling goa & glada människor! På nationen kan Reccen alltid Φka varje söndag, ta en öl i puben Pub V, låna böcker, käka lunch utan slut varje fredag, så fort klubben öppnar igen dansa på fredagarna på Klubb V samt roa sig på traditionella gasquer och baler. Värmlands Φxar också Garden Parties under några av årets varmare kvällar, så Reccen kan med fördel hålla ögon och öron öppna för dem.

Φ tipsar att det Φnns stora möjligheter att engagera sig på nationen, det Φnns något för varje smak. Allt från Värmlands 2 nationskörer till spexföreningen Gleedarna till nationsbandet Värmeslaget till latindansföreningen Benwermarna är vad som kan tänkas upptäckas på Reccens aktivitetsradar.

På Värmlands nation Φnns många möjligheter till att söka stipendier. Här Φnns mycket pengar att hämta för flitiga studenter! Värmlands har även bostäder, både korridorsrum och lägenheter på Torsgatan i Luthagen och i Ekonomikumparken. Värt för Reccen att notera är att denna bostadskö inte är baserad på hur länge varje sökande stått i kö. Istället sorteras bostadskön på vilken sökande som har flest högskolepoäng och flest nationspoäng (vilka får man genom att engagera sig på nationen).

Hemsida: www.varmlandsnation.se/

Västmanland - Dala nation

Västmanlands-Dala nation, eller V-Dala, är en av de större nationerna i Uppsala. På V-Dala händer det saker varje dag – vare sig Reccen har för mycket att göra i studierna och vill komma och ta det lugnt ett tag, eller har för lite att göra med plugget och vill stimulera sig.

På onsdagar erbjuder nationen lunch (medlemmar får rabatterat pris!), och på fredagar Φnns Φka i Carl Larssons café. Puben har öppet alla dagar i veckan och erbjuder både mat och dryck, eller varför inte en rivig hoppedundrig omgång sällskaps- eller flipperspel! På sommaren flyttar puben upp på husets tak och heter då det precis lika självförklarande, Taket. Φ har aldrig sett maken till mångfacetterad lokal.

V-Dala har också det största nationsbiblioteket. Kika förbi för att se om V-dala har just Reccens kurslitteratur innan Reccen lägger en förmögenhet på böcker! V-Dala har också “två läsesalar att ro om edert studium i”. V-Dala erbjuder även medlemmarna ett stort antal studentbostäder.

Φ tipsar om alla roliga intresseföreningar som V-Dala har. V-Dala har allt från idrott varje dag i veckan, till Quidditch, Spelmanslag, Kör, Orkester, Samba, Spelgillet - you name it. Här Φnns något för alla!

Intresserad av att veta mer om vad nationen erbjuder? Hör av dig till V-Dalas Förste kurator på 1q@v-dala.se.

Hemsida: www.v-dala.se/ 

Västgöta nation

Västgöta nation är centralt belägen ut med Fyrisån och är det äldsta av Uppsalas nationshus. Φ vet att här har det funnits glädje och gemenskap sedan 1639. Varje dag doftar det grodeligott från sopplunchen där det serveras värmande soppa och hembakt bröd. Utöver lunch håller nationens pub Djäknen öppet tisdag-lördag och varje söndag bjuds det på scones och annat gott under Märtas söndagsbrunch.

På nationen Φnns även ett rikt kultur- och föreningsliv med tre körer, en slöjdförening, en teatergrupp, en nationstidning samt en idrottsförening. Damsupé, Herrmiddag och Sångboksgasque är givna hoppedundriga tillställningar att besöka varje termin. Nationen har 42 stycken centralt belägna bostäder som Reccen som medlem i Västgöta kan bo i. Som medlem får Reccen även rabatterat pris på lunch, släpp och klubbar samt förtur till nationens gasque- och balbiljettsläpp, det lovar Φ.

Att engagera sig är bland det roligaste och enklaste Reccen kan göra på Västgöta nation. Det kan innebära alltifrån att jobba i puben eller lunchen till att vara redaktör för nationstidningen eller varför inte fotografera på nationens gasquer. Men främst av allt får Reccen möjlighet att träffa nya vänner och ha ett studentliv värt att minnas. Hoppedundrigt frogtastiskt!

Plugga, Φka, och ät lunch i vårt Φna nationshus, eller ute i trädgården under årets varmare månader. Varmt välkommen till VG-glädjen framför allt!

Hemsida: www.vastgotanation.se/ 

Östgöta nation

ÖG är en nation där alla är välkomna, med en studentfokuserad verksamhet. Φ kan lova att ÖG håller hårt på sina traditioner, särskilt den viktigaste: Att ha skoj, kul och roligt! ÖG tycker att sin hemtrevnadskänsla är så viktig att de kallar sig för “Studenternas andra hem”.

I café Mjölkbaren serveras både våfflor och mackor i buffé dagtid och för den mer kvällspigga Reccen kan ett besök till Tages Pub för en burgare eller öl vara mer på tapeten. Φ vet också att ÖG anordnar den hoppedundriga Fredagsklubben på, Reccen guessed it - fredagar. Gasquerna är också viktiga för ÖG. Därför anordnar ÖG många temagasquer inklusive den helt flippade Baklängesgasquen.

Även ÖG har en mängd föreningar och aktiviteter för Reccen. Fördelaktiga exempel på dessa är nationskören Sånggripen, husbandet Kapellet, dansgruppen Dekadansen, idrottsföreningen ÖGIF och ÖG:s spelförening. En stor mängd ämbeten inom restaurang och kultur väntar alltså på engagerade nya Reccar som vill få ut mer av sina studier än just bara studier. Som om inte det vore nog kan ett ämbete här ta Reccen ett steg närmare nationens egna bostäder.

Hemsida: www.ostgotanation.se/