Φ:s Nationsguide

Vad superskojjigt att Reccen har hittat hit till denna magniΦka guide! Φ är såklart här för att guida Reccen i den djungel av nationer som finns i Uppsala. Att vara medlem i en nation är fantastiluttrigt utterbart och Rekåmmenderat för att kunna delta på event som Måndags- och Lördagsfesten men även för att kunna köpa billig mat och dryck en vanlig onsdagskväll när till och med Φ-naldagen är ett minne flott. Att vara med i nation öppnar även möjligheter att träffa andra Reccar från exempelvis andra campus.

Många nationer har bostäder, pub- och klubbkvällar och stipendier att söka. På varje nations hemsida finns ännu mer matnyttig information för Reccen att ta del av.

Vilken eller vilka nation(er) Reccen väljer att gå med i till en början har inte en alltför stor inverkan på Reccens kommande studentliv, eftersom medlemskap i en av dem ger en frän access till allihopa. Skulle Reccen sedan upptäcka att åh uttans det har valts fel av odefinierad anledning, kan Reccen byta inom en rimlig tidsrymd.

 

 

Gotlands Nation

Gotland är såklart den minsta nationen i hela Uppsala. Är man liten vet Φ att man måste vara snäll, därför tar Gotlands väl hand om sina medlemmar och skapar en härlig gemenskap. Något så mustigt som att engagera sig går superbra att göra på Gotlands som har många olika ämbetsposter och andra nämnder att vara med i. Att jobba i fiket, puben eller på uthyrningar och klubbar Rekåmmenderas. Φ tipsar om att i Bettys Pub kan Reccen njuta hamburgare,  hemmagjorda lammburgare eller hemmagjorda veganska burgare som alla är gjorda på KRAV-märkta produkter.  Däruttöver serveras även nachos och olika sallader, samt drycker från Gotland, som Gotlands själva kör upp när de kan eftersom det inte levereras till fastlandet. Reccen kan således med fördel komma förbi om Reccen vill ha god mat, gotlänska drycker eller kanske bara vill spela en match biljard.

Gotlands har även ca 50 boenden, både korridorsrum i nationshuset och lite lägenheter i Observatorieparken (vid Ekonomikum). Idrottsföreningen ser till att Reccen håller sig i form genom basketträningar en gång i veckan och strövisa löprundor.

Hemsida: http://www.gotlandsnation.se/   

 

​Gästrike - Hälsingland nation

GH nation återfinns i ett GHult hus från 1880-talet på Trädgårdsgatan 9 med en uppskattad trädgård & uteservering på dess baksida. Hos GH hittas såklart allt Reccen behöver, speciellt om det behövs pluggas. Varje dag mellan 10-17 har GH studieplatser öppna där studierna kan vårdas ömt, liksom den öppna gemenskapen där alla är välkomna. Φ vet även att GH erbjuder bibliotek och puben Ghuben. GH satsar mycket på mat och dryck och därför kan Reccen gå till Ghuben (varje dag) och införskaffa sig godtycklig sådan, speciellt något från GH:s stora ölutbud. För pannkaksfantasten finns också på lördagar en pannkaksbar med amerikanska pannkakor.

Skulle Reccen vilja bli medlem i godtycklig förening har GH ett flertal sådana. Φ vet nämligen att GH förutom ett utmärkt mat- och dryckesutbud även har flertalet kulturföreningar. Exempel på dessa är blandkören GH-kören eller sportföreningen GHIF som anordnar bl.a. yoga, löpning, ultimate frisbee m.m. löpande men också specialevent som kajakutflykter, skridskoåkning och bastugasque. Här finns också spexgruppen ScenGHångarna, spelföreningen GHame society, och en smakprovningsförening som provar allting från öl och vin till ost och julmust.

Hemsida: www.ghnation.se

 

Göteborgs nation

Göteborgs nation har i mer än 350 år varit en naturlig samlingsplats för uppsalastudenter som vill berika sin vardag. Φ vet att man på Göteborgs nation arbetar mycket för sina medlemmar och vill att alla ska vara en stor familj. I puben Glenns kök kan man träffa likasinnade skämtare, nya vänner eller god mat och dryck. På tisdagar erbjuds ett prestigefyllt pubquiz med olika utterligt coola teman och under torsdagskvällarna kan man skråla loss tillsammans med kompisarna under karaoken.

Fräcka tjejer kan med fördel gå med i Göteborgs Guldkör som sjunger både starkt och svängigt! Letar man istället bostad så återfinns här 42 enkelrum som fördelas på nationens medlemmar enligt flådifräckt system. Φ Rekommenderar att om Reccen vill skaffa sig fördelaktig förtur till dessa kan Reccen engagera sig på nationen.
 
På Göteborgs återfinns Studieplatser i biblioteket, och klubb ordnas ungefär en gång i månaden. Göteborgs stora stolthet är dock den kanske mesta, bästa festen som äger rum den 1 maj varje år: Räkan. "Valborg är bara en förfest".

Hemsida: http://goteborgsnation.se/

Kalmars nation

Kalmar Nation är den lilla nationen med stora hjärtat! På Kalmar kan man sjunga och dansa loss till mustig musik. Utterfräckt tips från Φ är att besöka eller gå med i vid namn Allmänna Indieklubben. Uttmärkande för Kalmars är nämligen deras stora musikfokus. Uttöver detta kan Reccen avnjuta  live-musik och öppen-scen framträdanden i puben nån gång i månaden så där.

Förutom musik så erbjuder Kalmar mycket annat. Reccen kan med fördel gå på söndagsfika, delta i syjunta eller varför inte gå med i Kalmars idrottsförening. Där spelas ofta bordtennis, fotboll och innebandy. Andra aktiviteter inkluderar spex, yoga, foto och teater. Vill Reccen besöka en fräsig och tidigare nämns pub kan Reccen med fördel spana in puben Kronan som har öppet mån-lör med ett stort utbud av öl och vegetariska alternativ. Här kan det ibland tränas skrattmuskler som följd av den stå-upp komik som anordnas. Varje fredag kan man kalasa på vegetarisk/vegansk mat i restaurangen, Φ-ffigt tips! För att hedra sina hemlänsrätter (ostkaka respektive kroppkaka) ordnas också både en bal och en gasque efter dessa två.

Hemsida: http://kalmarnation.se/

Södermanlands - Nerikes nation

Snerikes är nordens äldsta nation och grundades redan år 1595. Φ, och alla studenter i Uppsala, vet att tisdagar betyder klubb och 01-släpp på Snerikes! Nationen arrangerar populära gasquer och baler så som revolutionsgasquen (för att fira franska revolutionen), luciagasque (alltid på luciaaftonen), vårbal och majmiddag. Majmiddagen avslutas traditionsenligt med kottkrig på Polacksområdet.

Om Reccen älskar studentliv finns det många sätt att engagera sig på nationen. Det finns flertalet föreningar att delta i, exempelvis idrottsföreningen IF Trikadien som gör allt från att spela fotboll till att öva Beerpong, men också möjligheten att jobba i baren och skaka drinkar, arbeta med marknadsföring eller servera brunch på helgerna. Snerikes haromkring 500 studentbostäder, ofta med kort kö. För att bli medlem behöver Reccen ha koppling till Södermanland eller Närke. Det innebär att Reccen eller Reccens släkt måste ha bott/arbetat/på annat sätt ha någon Φ-lurig koppling till något av landskapen.

  Hemsida: http://snerikes.se/

Smålands nation

På Smålands finns det inte bara folk med sjungande dialekt utan även pub, klubb och omfattande stipendier i överflöd. Smålands är en Familjär nation där alla är välkomna, ungefär som ett andra hem. Hit kan du komma för att träffa nya människor, sitta och plugga eller helt enkelt bara hänga. Vi har flertalet bostäder, både korridorsrum och lägenheter i anslutning till nationen. I puben Hyttan serveras burgare med dagsfärskt bröd, på Fredagslyxen kan det intagas snittar och bubbel från snittbaren som håller öppet då och vill Reccen förlänga härligheten Rekåmmenderar Φ att passa på att ta en lördagsfika.

Är Reccen sugen på en förening att hänga med erbjuder Smålands både schack, idrott, körer och spex. Smålands har sin orkester Glasblåsarna, damkören Linnea, blandkören Smålands Nations Vokalensemble, Yoga på tisdagar, Latin Dance night på torsdagar, samt onsdagsquiz och bokcirkel varannan onsdag. Trösklarna är låga - kliv över och kom in!

Hemsida: http://www.smalands.nu/

Norrlands nation

Φ vet att Norrlands nation har absolut flest sociala och kreativa föreningar av Uppsalas samtliga nationer tack vare sin stora storlek. Norrlands har sociala föreningar vilka härstammar från deras norrländska upptagningsområden, tre körer, en spexgrupp, tre orkestrar för den kreativa Reccen. Norrlands erbjuder även en idrottsförening och fler dam- och herrföreningar. Många alldeles utterbara funktionärer, ser till att nationen sköts på bästa sätt. Vill Reccen engagera sig är Norrlands ett fenomenalt tips, allt ifrån nationens tidning till klubbteknik och många andra möjligheter finns för den nyΦkne Reccen.

Norrlands har både café och krog på veckobasis. Φ tipsar om smörgåstårtan som serveras som specialitet i Majs café på lördagar. Vill Reccen ha något annat har Orvars krog både något för alla magar och möjlighet för dartbattle. Med sin härliga atmosfär har Orvar blivit en central plats för många studenter under sin tid här i Uppsala.

Ser det ut som att Reccen kommer behöva bo på gatan under studietiden för att Reccen glömde att ställa sig i bostadskö? Ingen förtvivlan, Norrlands har såväl studentrum som större lägenheter.

Hemsida: http://www.norrlandsnation.se/

Stockholms nation

Stockholms nation grundades år 1649 och är en av de största studentnationerna i Uppsala. Stockholms nation, eller Stocken som Φ och Uppsalas alla studenter brukar kalla den, anordnar baler, gasquer, fester och många andra evenemang. Φ Rekåmmenderar att ta en tur förbi frukosten cafét eller puben med Reccens nyfunna klasskamrater. Reccen kan också gå med i en av Stockens grupper för sång eller dans. Att engagera sig på nationen går superbra ihop med Reccens studier och påstås vara både givande, skrattfyllt och ge vänner för livet. På torsdagar kan Reccen börja kvällen med att äta middag på nationsrestaurangen Holmania för att sedan fortsätta med en helkväll på ett av dansgolven under Torsdagsklubben, som är Sveriges största studentklubb.

Nationen är tänkt att vara som Reccens vardagsrum, en plats att trivas på, fast här ett som delas med några tusen andra. Föredrar Reccen ett eget vardagsrum erbjuder Stockholms nation även både studentrum och lägenheter vid området Studentvägen.

Hemsida: www.stockholmsnation.se

Uplands nation

Uplands nation är såklart den historiska hemmanationen i Uppsala. På Uplands kan Reccen fika, spela spel, plugga eller bara umgås med Reccens nyfunna vänner. På nationspuben Svantes källare kan Reccen avnjuta god mat och välja mellan drygt hundra olika sorters öl. Under de varmare tiderna på året kan Reccen också med fördel utöka sitt pubande i Svantes trädgård. Mycket ΦfΦgt tips tycker Φ. Är Reccen träffsäker kanske Reccen lyckas pricka in de tillfällen då Livejazzbaren har öppet. Under terminerna har Uplands både traditionella gasker med 04 släpp och 01- och 02-klubbar som de olika klubbarrangörerna styr upp.

Att engagera sig på nationen går mer än bra om Reccen vill träffa nya vänner, prova på att jobba eller bara dryga ut studiemedlet något. En mängd olika föreningar håller till på nationen, både spex-, spel- och idrottsföreningar samsas med körer och orkestrar. Uplands har även studentrum för uthyrning för den som känner sig i behov av ett egen våning.


Hemsida: http://www.uplandsnation.se/

Värmlands nation

Att vara värmlänning har inget med geografisk härkomst att göra, det är ett sinnestillstånd, det vet Φ. Värmlänningarna är en samling goa & glada människor! På nationen kan Reccen alltid fika, ta en öl i puben Wermlandskällar’n, låna böcker, spela fotboll, dansa på fredagarna på Klubb V eller roa sig påtraditionella gasker och baler. Värmlands fixar också Garden Parties under ett par av årets varmare helger, så Reccen kan med fördel hålla ögon och öron öppna för dem.

Φ tipsar att det finns stora möjligheter att engagera sig på nationen, det finns något för varje smak. Allt från Värmlands nationskör till deras teaterförening till spexföreningen Gleedarna till nationsbandet Värmeslaget till latindansföreningen Benwermarna är vad som kan tänkas upptäckas på Reccens aktivitetsradar.

På Värmlands nation finns många möjligheter till att söka stipendier. Här finns mycket pengar att hämta för flitiga studenter! Värmlands har även bostäder, både korridorsrum och lägenheter på Torsgatan i Luthagen och i Ekonomikumparken. Värt för Reccen att notera är att denna bostadskö är inte baserad på hur länge varje sökande stått i kö. Istället sorteras bostadskön på vilken sökande som har flest högskolepoäng och flest nationspoäng (vilka får man genom att engagera sig på nationen).

Hemsida: http://varmlandsnation.se/

Västmanland - Dala nation

Västmanlands-Dala nation, eller V-Dala, är en av de större nationerna i Uppsala. Hos V-dala händer det saker varje dag – vare sig Reccen har för mycket att göra i skolan och vill komma och ta det lugnt ett tag, eller har för lite att göra med plugget och vill stimulera sig. Puben Puben har öppet alla dagar i veckan och erbjuder både mat och dryck eller varför inte en rasslig omgång sällskaps- eller flipperspel! Under dagtid är Puben ett café och på sommaren flyttar puben upp på husets tak och heter då det precis lika självförklarande Taket. Φ har aldrig sett maken till mångfacetterad lokal. V-dala har ett stort bibliotek (och vill såklart gärna bli tillfrågade om hur stort). V-dala har också “två läsesalar att ro om edert studium i”.

Φ tipsar om alla roliga intresseföreningar som V-dala har. Här finns allt från idrott varje dag i veckan, till Quidditch, Spelmanslag, Kör, Dans, Orkester, Samba, Rollspel - you name it! V-dala är som synes också very international av sig och här finner man en bra miljö för internationella studenter genom bland annat ett aktivt internationellt utskott.

Som medlem har Reccen möjlighet att stå med i nationens bostadskö. Och V-Dala har riktigt mycket bostäder! 850 stycken för att vara exakt. Under nästa år tillkommer också ca 400(!) stycken helt nybyggda. 

Hemsida: http://www.v-dala.se/  

Västgöta nation

Västgöta nation, eller VG som det även kallas, ligger utmed Fyrisån i det äldsta av Uppsalas nationshus. Nationen är till för sina medlemmar och det finns många olika möjligheter att engagera sig. Φ har såklart benkoll på alla de traditionella fester som VG anordnar. kulturgasque, Tiroler Abend och Tirolborg, sångboksgasque, damsupé, herrmiddag – listan kan göras lång. På nationen finns också ett rikt kulturliv. Idrottsföreningen VGIF anordnar bl.a. innebandy och det beryktade Wennerbergswarfvet. VG har tre körer, Västgöta nationskör, Västgöta nations manskör korgossarna samt Västgöta nations damkör, och en teatergrupp! På nationen är alla välkomna att plugga, fika, äta äkta västgötsk sopplunch under dagen eller besöka puben Djäknen på kvällen.

De aktiva vid nationen lyfter känslan av gemenskap och hur snabbt det går att lära känna varandra på en mindre nation: på VG blir Reccen snabbt ett välkänt ansikte om Reccen väljer att besöka VG eller engagera sig i någon av alla VG:s verksamheter. Om Reccen fortfarande skulle känna sig osäker kan Φ bara lugna Reccen med Västgöta nations slogan - glädjen framför allt!

 

Hemsida: http://vastgotanation.se/  

Östgöta nation

ÖG är en nation där alla är välkomna, med en studentfokuserad verksamhet. Φ kan lova att ÖG håller hårt på sina traditioner, särskilt den viktigaste: Att ha skoj, kul och roligt! ÖG tycker att sin hemtrevnadskänsla är så viktig att de kallar sig för “Studenternas andra hem”. I café Mjölkbaren serveras både våfflor och mackor i buffé dagtid och för den mer kvällspigge kan ett besök till Tages Pub för en burgare eller öl vara mer på tapeten. ÖG anordnar även Fredagsklubben på, you guessed it - fredagar. Gasquerna är också viktiga för ÖG. De anordnar därför många temagasquer inklusive den helt flippade Baklängesgasquen.

Även ÖG har en mängd föreningar och aktiviteter för Reccen. Fördelaktiga exempel på dessa är nationskören Sånggripen, husbandet Kapellet, dansgruppen Dekadansen, idrottsföreningen ÖGIF och ÖG:s spelförening. En stor mängd ämbeten inom restaurang och kultur väntar alltså på engagerade nya Reccar som vill få ut mer av sina studier än just bara studier. Som om inte det vore nog kan ett ämbete här ta Reccen ett steg närmare nationens egna bostäder.

Hemsida: http://ostgotanation.se/